Contra- és un prefix provinent del llatí amb diferents significats, i que apareix en uns quants termes musicals.

De vegades expressa reforç, intensificació. Com a contrabaix, el més baix (o greu) dels instruments de corda, que ve de l’italià contrabasso. En anglès, més aviat en diuen double bass, perquè hi veuen un baix intens. 

El prefix contra- fa la mateixa funció intensificadora a contrabaixó (o contrafagot), un instrument de vent de fusta més greu que el fagot. I també fa aquesta funció a contratenor i a contralt.

A més, contra- pot indicar interrelació o oposició, com a contrapunt, contracant, contrafuga, contraexposició, contrasubjectecontrapart. També tenim el contrapàs, un ball solemne, origen de la sardana, en què els passos van ara cap a una banda i ara cap a la contrària. I el contratemps, que en música no es refereix a les adversitats de la vida, sinó a un ‘procediment rítmic en què una veu o un instrument entra en un temps dèbil del compàs’.

A part de tot això, un contra és un ‘pedal de l’orgue’, i una contra, el mateix que una ‘contralt’.

En resum: contra- és un element molt i molt productiu en terminologia musical! I encara hi podríem afegir la contradansa, però d’això ja en parlarem un altre dia!

Versió sonora

Deixa un comentari