El cant del cigne és una locució que es refereix a l’última manifestació d’una activitat, especialment, a la darrera gran obra d’un artista.

L’expressió ve del fet que, segons alguns clàssics de l’Antiguitat, el cigne és capaç de predir la seva pròpia mort, i quan li arriba el moment emet un cant bellíssim, la seva última gran obra.  

Si ens fixem en el ballet La mort del cigne, l’animal quan mor no tan sols canta bé, sinó que balla meravellosament. I el mateix podríem dir basant-nos en El llac dels cignes.

La música clàssica recull, doncs, aquest mite de la bellesa del cant del cigne que la majoria de les llengües adopten com a expressió. El mateix Leonardo da Vinci va deixar escrit que el cigne cantava una cançó dolça quan moria.

En canvi, Plini el Vell, ja abans de Crist, deia que el cant del cigne és només un mite, una llegenda bonica però falsa. I força estudiosos posteriors han opinat el mateix. 

Per saber a qui hem de creure, sentim un grupet dels anomenats cignes cantaireshttps://www.youtube.com/watch?v=97FgCYSmMz4

Què us sembla, com canten?  Cal tenir en compte que, segons el mite, el cant harmoniós els cignes el fan quan agonitzen, i aquests són ben vius… 

Tot plegat us fa dubtar? Doncs sapigueu que Daniel Elliot, que va ser president de l’Associació Nord-americana d’Ornitòlegs, avala el mite. El 1898, després de ferir mortalment d’un tret un cigne que volava, va observar que l’animal, mentre anava caient, entonava una sèrie de “notes musicals planyívoles”, que “de vegades sonaven com la suau successió de les notes d’una octava”.

Dit això, depèn de vosaltres si creieu o no en el mite del cant del cigne. Ara, jo, personalment, desconfiaria d’un ornitòleg que dispara contra els ocells…

Versió sonora

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s