Avui comencem amb noves tecnologies: parlem d’una paraula vinculada a la telefonia mòbil i internet. Es tracta de giga, és a dir, gigabyte, una unitat d’emmagatzematge utilitzada en telecomunicacions.

En aquest cas, giga ve de γίγας, que en grec vol dir ‘gegant’, i quan actua com a forma prefixada el que fa és multiplicar pel factor 10 elevat a nou la unitat que té al darrere. Un gigabyte, doncs, són 1 000 000 000 bytes.

En canvi, una giga, en femení, és tota una altra cosa, o més aviat dues, totes dues vinculades a la música, i no tan recents com els gigabytes.

Per una banda, una giga és un instrument musical antic, de corda fregada i amb forma de pera. Probablement, la paraula té el mateix origen que el nom alemany del violí, geige.

D’aquí ve també l’altra giga vinculada a la música. En aquest cas, una dansa popular força animada que ens arriba a través del francès gigue després de passar per l’anglès jig (o jigg), i que encara ara és una dansa popular a Irlanda i Escòcia. A part d’això, en el Barroc la giga forma part de les suites, i n’han compost, entre d’altres, Bach o Händel.

Tant si sou de gigues masculins com de gigues femenines, mireu d’aprofitar el millor de cada cosa. Si teniu gigabytes disponibles, els podeu fer servir per escoltar per internet gigues barroques, o per mirar vídeos de gent que balla gigues

Però hi ha opcions encara més interessants. Per exemple, abstenir-se d’internet durant uns minuts, hores o dies, i dedicar aquest temps a anar a concerts o a ballar danses antigues. O, fins i tot, a aprendre a construir una giga, l’instrument, amb les vostres pròpies mans! No us agradaria?

Versió sonora

One thought on “130 Gigues i gigues 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s