Una corxera és una figura musical que equival a la meitat d’una negra, (o a la vuitena part d’una rodona.)

La paraula ve del francès crochée, que vol dir ‘amb forma de ganxo’. De fet, en francès la corxera s’anomena croche, que ve de croc, ‘ganxo’. I en francès un crochet és precisament el ganxo característic de les corxeres, el llacet que surt de l’extrem de la plica.

Si us agraden les manualitats, últimament s’ha posat de moda el terme anglès crochet, que no és altra cosa que el ganxet de sempre. Si ens volem fer uns mitjons, fem-los de ganxet a casa. Fent-los “homemade” i amb “crochet” no seran pas més moderns!

Però tornem a la música. En francès parlen de croches, en castellà de corcheas, en portuguès de colcheias, i en català en diem corxeres. En canvi, en anglès britànic crotchet designa una negra (en americà, quarter note). Totes aquestes formes tenen l’origen en la paraula ‘ganxo’ en francès. Precisament, el ganxo que surt de la plica en francès s’anomena crochet i en castellà corchete. En català, *corxet no es considera admissible; la forma normativa és ganxo.

En anglès americà, de la corxera en diuen eighth note, pel fet de ser la vuitena part de la rodona. Altres llengües també opten per un nom a partir del número vuit. En canvi, en anglès britànic en diuen quaver, que vol dir ‘tremolor’, per la vibració que acompanya les notes més ràpides.

Tremolosa o no, la corxera, formada per tres elements característics: cap, plica i ganxo, constitueix la imatge típica d’una nota. Per tant, és relativament menuda, sí, però gens menyspreable!

Versió sonora

Anuncis

One thought on “62 La corxera   

Comments are now closed.