Avui parlem de la criatura verda, mossa verda o noia verda. No, no és cap extraterrestre… És un instrument musical!

Un instrument format per un sac i tres tubs: el grall, el bordó i el bufador.

Parlem del sac de gemecs, cornamusa o xeremia, un instrument molt arrelat en la nostra música tradicional i que té molts noms.

Tot i que la forma gaita està molt estesa, en català és una denominació recent. D’entrada, la paraula designava només la gaita gallega, i més endavant, segurament coincidint amb l’arraconament del sac de gemecs a Catalunya, va passar a ser un genèric.

La denominació més antiga de l’instrument sembla que és cornamusa. Era el nom més habitual durant l’Edat Mitjana, i es documenta per tot el territori des del segle XIV.

El sac tradicional és un recipient de pell, un bot. Per això l’instrument rep noms com bot, botella o botet. I també sac de gemecs. Com que és fet de pell de cabra o d’ovella, també se’n diu borrega, cabreta, manxa borrega o cames d’ovella (això perquè els tubs que surten del bot poden semblar potes).

Al Principat, la forma més tradicional és sac de gemecs, i a les Illes Balears, xeremies. A Mallorca, està tan associada a les festes populars que un dia de xeremies vol dir ‘un dia de festa grossa’.

Pel so, que es pot assemblar a un lament, rep el nom de sac de gemecs o bot dels gemecs, i també ploranera.

I ja arribem al final: com que el sac o bot sol anar cobert d’una funda, en alguns llocs també se’n diu coixinera o borrassa, que és el drap de collir les olives. I com que el drap de la funda solia ser verd, també ha rebut els noms de marieta verda, criatura verda, mossa verda o noia verda.

Versió sonora

2 thoughts on “54 Els noms de la noia verda

Comments are now closed.