Quan s’acaba un concert és habitual que els músics, en resposta als aplaudiments, ofereixin alguna peça de regal, fora de programa. D’aquestes peces se’n diu bisos.  

La paraula ve del llatí bis, que vol dir “dues vegades”, i en moltes llengües té aquest significat d’obra que serveix de propina al final d’un concert. En català també en diem així mateix, propina, i a més tenim el verb bisar, que vol dir el mateix que fer un bis.

Si ens hi poséssim estrictes, un bis seria només la repetició d’una de les peces que s’acaben d’interpretar, mentre que una propina tant podria ser una obra ja interpretada com una de nova. A la pràctica, els dos termes funcionen com a sinònims, encara que podríem fer aquesta distinció. Peça repetida, bis. Peça nova, propina.

En anglès en diuen encore, que ve del francès, però els francesos més aviat fan servir bis, rappel o une autre. I aquí, entre nosaltres, “Una altra!” és el que el crida el públic per reclamar una propina de l’artista si amb els aplaudiments no ho aconsegueix.

S’anomenin com s’anomenin, i preparats o improvisats, els bisos o propines sempre s’han de fer pregar una mica. Ja ho deia el director hongarès János Ferencsik: “No hi ha res pitjor que fer un bis abans d’hora”.

 Versió sonora

Nota:  Es diu bis, entre altres llengües, en portuguès, italià, castellà i català, i també en holandès, polonès i ucraïnès.
En diverses llengües bis es refereix no tan sols a una peça repetida, sinó a una de nova.  Així ho recullen diccionaris com el Garzanti en italià, el Larousse en francès, el de la Real Academia Española en castellà o, en català, el Diccionari de locucions i frases llatines d’Antoni Peris (2001).
Jaume Corbera aporta l’ús de plus amb el significat de ‘peça nova interpretada al final del programa’, en oposició a bis, ‘peça repetida’.

 

One thought on “30 Bisos i propines

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s